Nov 20, 2014

Itu semua perasaan sahaja

Assalamualaikum semua, apa kabar? Alhamdulliah sihat hendaknya..... Ok aku dapat idea nak menulis blog semasa hendak pulang dari kerja... Tajuk simple dan isinya juga simple senang untuk pembaca faham.

Aku rasa, engkau juga berfikiran sama macam aku juga.. Selalu memikirkan benda negetif, tapi aku negetif yang dulu telah terkubur di masa lampau. (macam susah nak faham je). Aku bagi 1 situasi, dimana engkau juga akan terfikir. Pernah tak engkau fikir yang hidup ini susah? pernah tak kau terfikir yang kau ada Segulung Ijazah dan masih lagi menganggur tidak ada perkerjaan. Pernah terfikir?



Semestinya pernah bukan? Benda ini, semua graduan ijazah akan terfikir punya, percaya lah. Antara salah satu faktornya ialah REZEKI. Sebenarnya Ijazah, Diploma,SPM, Master and Kedoktoran itu hanya sehelai kertas... Yang tak ada nilainya jika berbanding dengan Ilmu.Pokok pangkalnya semua itu adalah REZEKI dari ALLAH SWT. Allah yang bagi Rezeki, ada je orang yang hanya ada SRP dan gaji dia sekarang 10K hingga 20K. Bukan sebab dia ada SRP atau pun Ijazah. Sebabnya itu Rezeki dari Allah SWT... Tak kisah lah berapa ijazah engkau pengang, cuma satu je. Percaya pada rezeki Allah itu. Kita tak tahu, apa yang Allah akan bagi kepada kita. Cara terbaik adalah Usaha dan Sabar. ok?



Jodoh, ada je diantara kita yang masih solo dan tidak mempunyai teman, (erti kata lain, tak Nikah lagi). Ini semua ada sebabnya, Allah SWT itu Maha Adil dan Maha Mengetahui apa di hadapan dan dibelakang kita. Salah satu sebab, mungkin engkau tak bersedia, mungkin engkau perlu berbakti kepada Ibu Bapa dan mungkin Jodoh engkau masih belum bersedia... Semua ada hikmahnya. Jadi, sentiasa lah berfikiran baik dan positif.

Ok lah, aku rasa disini saja luahan perasaan..  Sebenarnya ada je ada je lagi nak diceritakan.. Tapi takut pula, ada yang terasa hati..

Insyallah nanti kita bertemu lagi...

Nov 8, 2014

Ubah Cara Pemikiran Kita

Asslamualaikum, apa kabar sihat semua? Alhamdulliah jika kamu semua sihat.

Kat sini aku, nak bagi beberapa tips yang telah aku pakai dalam 7bulan ini. Tips ini juga berguna untuk anda jika ingin mengubah cara pemikiran kita. Simple dan berguna.


Step 1
Kekal Positif 
nak kekal positif nie agak payah sedikit, sebabnya kau kena tukar cara pemikiran kau secara menyeluruh bak kata orang A to Z. Cara ini juga aku dapat dari salah seorang Manager Loreal semasa aku bekerja dengan dia. Dia kata "awak terlalu cepat negetif, dan negetif itu boleh membunuh awak" Aku terima kritikan dia dan senjak itu aku terus ubah masa demi masa, hari demi hari, bulan demi bulan. So akhirnya berjaya juga bawa aura Positif itu.


Step 2
Senaman
Kenapa senaman? Dengan senaman kita akan rasa lebih cergas dan pintar. Aku lihat sekarang ramai juga dikalangan kita malas bersukan, kononnya penat lah. Kalau tak bersukan macam mana nak sihat? Ada diantara mereka menrungut badan gemok dan tak fit.. Ini salah siapa? salah diri sendiri lah.. So, kena ubah satu per satu ok?


Step 3
Buku
Buku (bukan beli buku tak baca) dengan buku kita boleh belajar dari kesilapan orang lain dan kamu juga perlu membaca buku yang bagi aura pisitif supa kita kekal positf. Jangan beli buku cinta, kerna cinta itu menlalaikan, lagi-lagi cinta yang tak berbalas pedih Nokhorammmmm...
Buku itukan jambatan ILMU...







Step 4
Travel
Travel menlihat keindahan Ciptaan Allah SWT, kalau tak mampu nak bercuti ke luar negara ataupun dalam negara. Ambil masa untuk bersendirian seketika (Bukan duduk dalam bilik terperuk). Berjalan lah kat shopping complex ker, taman bunga ker, taman reaksi ke...

Kita patut elak berkawan dengan orang yang menyebarkan Aura-aura Negetif, supaya kita tak jadi NEGATIVE THINKER.....

Dan ingat bahawa, nak berjaya itu bukan mudah... Ianya perlukan pengorbanan yang amat taff juga dari segi mental dan fizikal...

So keep Positif dan teruskan positif...

SELF-DISCIPLINE

Life teach you, that you’re capable Life teach you about you not good enough Life teach you about, this is possible For example, ...