Jan 27, 2014

Lepas abis belajar nak kemana?

Assalamualaikum wahai pembaca yang tak begitu tegar...

Kebanyakkan lepasan Graduan samada dari Diploma ataupun Ijazah hilang arah tujuaan samaada mereka ingin berkerja atau tak tahu nak pilih kerja apa. Betul tak?

Jangan risau, aku dulu pun macam korunk jugak, tak tahu hala tuju lepas abis Ijazah sebat je mana kerja kosong yang datang. Nak cerita aku dapat offer kerja didalam intitusi perbankkan. (FUll stop)

Ada hamba Allah nie, aku jumpa pakcik nie time kat Mahkamah Shah Alam, nampak biase dan beliau adalah Dato' Sri dan nama beliau aku sendiri pun tak tahu.

Kalau korunk yang tengah menganggur tu, cari la kemahiran yang bersesuaian dengan korunk punya major study. Baru lah jadi lepasan graduan terhangat di pasaran . Senang je kalau korunk minat Oil and Gas try amik passport oil and gas. Kalau korunk lepasan seni bina, amik lah passport Construction Safety Passport. Dan confirm gaji ada up sikit lah.

Lagi satu, jangan jadi balot liat, dan mengharapkan kerja datang menyembah korunk.

Kalau nak dapat kerja di company bagus, kena Practical di tempat Bagus baru lah ada WOW Factor kat korunk tu. Faham?

Nak tahu khusus nie dekat mana???

PM lah aku.. dekat sebelah kanan blog tu ada facebook dan twitter sila la Follow dan tweet.

Insyallah aku bakal mengambil Oil and Gas Safety Passport this coming Febuary 2014.

No comments:

Post a Comment

SELF-DISCIPLINE

Life teach you, that you’re capable Life teach you about you not good enough Life teach you about, this is possible For example, ...