Jan 27, 2014

Lepas abis belajar nak kemana?

Assalamualaikum wahai pembaca yang tak begitu tegar...

Kebanyakkan lepasan Graduan samada dari Diploma ataupun Ijazah hilang arah tujuaan samaada mereka ingin berkerja atau tak tahu nak pilih kerja apa. Betul tak?

Jangan risau, aku dulu pun macam korunk jugak, tak tahu hala tuju lepas abis Ijazah sebat je mana kerja kosong yang datang. Nak cerita aku dapat offer kerja didalam intitusi perbankkan. (FUll stop)

Ada hamba Allah nie, aku jumpa pakcik nie time kat Mahkamah Shah Alam, nampak biase dan beliau adalah Dato' Sri dan nama beliau aku sendiri pun tak tahu.

Kalau korunk yang tengah menganggur tu, cari la kemahiran yang bersesuaian dengan korunk punya major study. Baru lah jadi lepasan graduan terhangat di pasaran . Senang je kalau korunk minat Oil and Gas try amik passport oil and gas. Kalau korunk lepasan seni bina, amik lah passport Construction Safety Passport. Dan confirm gaji ada up sikit lah.

Lagi satu, jangan jadi balot liat, dan mengharapkan kerja datang menyembah korunk.

Kalau nak dapat kerja di company bagus, kena Practical di tempat Bagus baru lah ada WOW Factor kat korunk tu. Faham?

Nak tahu khusus nie dekat mana???

PM lah aku.. dekat sebelah kanan blog tu ada facebook dan twitter sila la Follow dan tweet.

Insyallah aku bakal mengambil Oil and Gas Safety Passport this coming Febuary 2014.

Jan 24, 2014

Gua

Assalamualaikum, salam jumaat dan salam kecewa satu Malaysia...

Sebab apa kecewa? Sebab kecewa gua yang rasa dan sebab sedih jugak gua yang rasa....

Betul keputusan kadang2 tak cerdik, tapi fikir akibatnye sebelum buat sesuatu... kadang kala keputusan itu boleh buat seseorang kecewa. Itu pasal la fikir banyak kali.

Bercakap biar lah gunakan Akal bukannya gunakan Emosi atau Nafsu semata-mata.

Mungkin ada orang tak nampak yang kita sudah lakukan yang terbaik untuk dia, dan tiba-tiba buat keputusan Membabi Buta . Gua bukan apa, gua cuma terkilan dan terkecewa je...

(Credit to Google Image)

Sekarang apa perlu buat? Bak kata DEWA 19 " Hadapi dengan Senyuman semuanya terjadi sudah terjadi, Hadapi dengan tenang jiwa semua kan baik-baik saja"

itu saja coletih hari ini...duck face dulu


Assalamualaikum

Jan 22, 2014

Good news and bad news

Assalamualaikum,

Hari ini ada cerita gembira dan juga sedih, tapi aku cerita yang gembiranya dulu k..

Alhamdulliah, sekarang sudah digelar pekerja, kerja dekat mana? Dekat Loreal Company..

Cerita sedih pun ada jgk, tapi biar lah aku je tahu... kisah 19 dec aku mcm dah agak dh cfrm ini belaku.. nth la wey...

DISSOPOINTED

tapi apa pun, aku sudah dilamar oleh syarikat yg agak terkemuka juga..

Tahun ini banyak agenda yang akan dilakukan.. mcm biase jelajah negeri orang pastu kaji apa yang masih kurang di tempat itu dan banyak hadirkan diri ke khusus... Dan harap bulan nie berat tak turun mcm aritu.. gila turun 4.8kg


La Tahzan


Jan 9, 2014

Tahun Baru, Azam yang Lama

Assalamualaikum semua, pasti kome dah ada azam baru kan???

Hari nie Teman nak kabor tentang azam baru teman... seperti biasa lah azam baru berkobar-kobar tapi semua tak tercapai.. Hahahaha

Azam tahun lepas sudah tercapai, antaranya ialah

1. Tammat Zaman Belajar (Bachelor Degree aka Sarjana Muda kelas kedua je)
2. Dapat berkerja di sektor Perbankkan walaupun tak lama.


Azam Tahun nie pula,

1. Nak simpan duit sebanyak RM12K
2. beli Superbike
3. (isi tempat kosong)
4. Jadi lebih Berjaya

itu antara azam tahun nie.. dan tak lupa juga Happy Birthday kepada diri sendiri iaitu pada
14/01/2014

* nasihat untuk diri sendir, semoga tercapai apa yang di azamkan dan berjaya selalu dan ingat Allah SWT dan juga buat baik selalu dan juga jangan lupa dermakan sedikit harta kejalan Allah SWT dan rajin-rajin dengar KULIAH AGAMA... :)

SELF-DISCIPLINE

Life teach you, that you’re capable Life teach you about you not good enough Life teach you about, this is possible For example, ...