Sep 21, 2013

Aku & Job Seeker

Assalamualaikum pembuka bicara,
#aku Graduan Degree


(* Presentation at Executive Hall MPB)
Entry ini dibuat adalah memberi motivati kepada aku dan bakal-2 graduan. Aku salah seorang Graduan Ijazah dalam bidang Administation yang kini masih mencari Kerja .

Entry kali ini bertajuk Job Seeker atau lebih dikenali dengan pencari kerja. Ini peluang bagi Mahasiswa yang tengah tanam anggur ataupun blueberry bagi mencari kerja tetap membayar hutang.


Sepertimana yang kita dapat lihat, setiap tahun IPTS dan IPTA menlahirkan Graduan. Antara faktornya, makin ramai pelajar memilih dari menyambungkan pelajaran mereka ke peringkat lebih tinggi. Walauhal, mereka tahu kos pelajaran yang makin hari makin meningkat disebabkan Ekonomi.

Setiap IPTA & IPTA melahirkan Graduan, tetapi kekekurang jawatan menjadi faktor Utama pada masa sekarang. Ini kerana salah satunya berpunca dari kerajaan juga, yang mengamalkan Pencen 60. Kebanyakan Graduan adalah Graduan yang aktif dibidang akademik mahupun kokurikilum, tetapi mereka tidak mendapat tempat dalam Alam Pekerjaan. KENAPA?

Graduan juga perlu pandai mengambil peluang di dalam JOB FAIR... Ini kerana Job Fair adalah medium terbaik kepada Para Pelajar untuk mengisi ruang kekosongan di dalam Alam Pekerjaan. Selain itu, para Graduan juga sanggup menerima cabaran seperti mengambil pekerjaan di luar bidang pembelajaran.

Graduan juga perlu memilih Company yang bersesuai JANGAN MAIN TANGKAP MUAT JE1 comment:

  1. susah betul nak dapat kerja skrg... huhu...

    p/s: salam kenal.. deno follow sini #211 :) jemput singgah dan follow blog deno? hihi... :) www.dayangdeno.com

    ReplyDelete

Future, Love & Life

Assalamualaikum semua, barangkali lama sungguh tak buat entry kan? How your life? Better or worse?  Hari nie aku nak cerita 3 po...