Mar 30, 2013

Selepas SPM nak kemana?

Assalamualaikum Selamat Malam (sebab buat entry nie waktu malam)

Berkenaan tajuk di atas, Selepas SPM nak kemana??


Tajuk ini di beri oleh salah seorang sahabat twitter saya iaitu Asma.
Saya ingin memberi Inspirasi kepada adik-adik yang baru lepas mendapat Result SPM mereka.

Selepas SPM apa langkah seterusnya???

Disini, kita perlu lihat dari konteks Apa minat kita untuk menhadapi masa hadapan. Dalam erti kata lain adalah apa yang sebenarnya kita ingin kan..Contohnya anda minat Fashion, dan teruskan dengan Fashion.

Second point, berterus terang dengan Ibu-bapa anda tentang minat anda. nie kerana ianya boleh memberi kesan kepada masa yang akan mendatang. Contohnya anda minat menjadi Juruterbang, so teruskan minat itu.

Point yang ketiga, para pelajar lepasan SPM juga perlu melihat kemanakah IPT/IPTA yang anda ingin tuju. Ini kerana ianya melibatkan LAN (Diploma yang di iktiraf oleh kerajaan). Jika tidak, diploma anda akan menjadi sia-sia.

BELAJAR DENGAN BERSUNGGUH-SUNGGUH

* Tolong selalu baca paper berkenaan jom masuk U yang di anjurkan oleh Kementerian Pelajaran

Setelah berada di IPTA/IPTS, pekara yang anda perlu lakukan adalah,

  • Jangan sibuk dengan Hal Orang lain (Jaga tepi kain orang)
  • Hormat Kedua  Orang Tua, Cikgu/Pensyarah
  • Be yourself
  • Jangan sesekali tinggal SOLAT
  • Develop all soft skill 
  • Kalau tak tahu tentang sesuatu benda, PERLU BERTANYA
  • Perlu tahu isu-isu semasa

kalau ingin sebarang pertanya sila la ke twitter saya = https://twitter.com/OhLohman

Mar 23, 2013

Diary Hari ini ::No Reply


Assalamualaikum, hari nie sudah masuk minggu ke-3 surat yang saya hantar ke semua Company atau Firm bagi bertujuan untuk pratical atau dalam erti kata lain adalah INTERNSHIP..

Sehingga hari ini masih tiada jawapan daripada Company yang telah saya apply..

Ada orang kata Resume tak beberapa bagus.. Yeke?

Boleh pening kalau macam nie...




Pada minggu yang sama juga, banyak pula assigment serta midterm exam.. Exam Managing account plus Aligning Technology plak.. Memang serabut gila.. Nak marah pun ada nak nangis pun ada.. Tapi, Allah kan ada.. :)

tapi akhirnya, minggu ini dapat ku tempuhi dengan sedikit keberkatan dari Maha Pencipta..


Mar 19, 2013

Seniman Jalanan

Assalamualaikum, Selamat Sejahtera...

Kebiasaannya kalau update blog pastinya ada cerita yang ingin di ketengahkan, Ya Benaran~

Dalam kesibukan Last Semester Bachelor saya di sini sekali ingin memohon maaf jika anda-anda ternantikan entry terbaru daripada saya. (Poyo je mamat nie)

Ok, entry kali ini agak simple dan idea ini di perolehi semasa makan di Medan Selera sekitar Hospital Kuala Lumpur ( jauh kan?). Sebenarnya tak la jauh mana, alang-alang nak ke kampus yang berdekatan dengan Yayasan Selangor Jalan Semarak.


Pull Stop...

Sebenarnya, Seniman Jalanan ini banyak memberi impact yang besar pada industri muzik tanah air. Ini kerana mereka mengubah lagu itu sendiri tanpa bantuan dari orang lain.

Seniman melontarkan suara-suara kebebasan untuk para pendengar serta menilai lagu itu sendiri mahupun tidak.



#Bila saya berbicara, anda pula jadi pendengar yang setia

Tolak Corruption Tegakkan KeAdilan 

SELF-DISCIPLINE

Life teach you, that you’re capable Life teach you about you not good enough Life teach you about, this is possible For example, ...