Mar 18, 2012

Ketika Cinta Bertasbih

As'salamualaikum para blogger dan teman2 yang sudi visit blog aku nie...


Tajuk: Ketika Cinta Bertasbih...


Pernah anda semua menyaksikan Cerita yang betul2 best nie?


Rugi la kalau anda semua tak tengok...


Cerita nie aku bagi 10STAR sebab memang BEST giler...


Meh kita kenal2 dan meyelidik latarbelakang cerita ini...Walaupun nie cerita lama.. tapi aku baru je tengok..






"Ketika Cinta Bertasbih merupakan film Indonesia yang dirilis pada tanggal Jumat, 19 Juni2009 yang disutradarai oleh Chaerul Umam. Film ini dibintangi antara lain oleh Kholidi Asadil AlamOki Setiana DewiAlice NorinAndi Arsyil RahmanMeyda SefiraDeddy Mizwar,Niniek L. KarimDidi PetetHabiburrahman El ShirazyAspar PaturusiDin Syamsudin,Slamet Rahardjo, dan El Manik. "


"Film ini diangkat dari novel best seller karangan Habiburrahman El Shirazy yang berjudul sama Ketika Cinta Bertasbih. Ketika Cinta Bertasbih merupakan film Indonesia terlaris tahun 2009 dengan jumlah penonton 3 Juta orang. Kemudian diikuti sekuelnya, Ketika Cinta Bertasbih 2 yang berhasil meraih 1,5 Juta penonton."


Meh tengok Sinopsis pulak


"Film yang menceritakan kehidupan tokoh utamanya Khairul Azzam, seorang mahasiswa Indonesia yang sedang menuntut ilmu di Al-Azhar University, Kairo. Cerita yang bisa menjadi inspirasi bagi kita, ketika melihat bagaimana kerja keras sang tokoh yang menuntut ilmu sekaligus berjuang menghidupi ibu dan adik-adiknya di kampung. Cerita yang juga bisa menuntun kita, ketika melihat usaha dan perjuangan Khairul Azzam dalam menemukan jodohnya dengan tetap selalu teguh berpedoman kepada ajaran agama."



All from Google




Mari kita kenal watak Utama Filem ini





Kholidi Asadil Alam 
sbg
Abdullah Khoirul Azzam 


Oki Setiana Dewi 
sbg
Anna Althafunnisa 

Dalam cerita nie ada banyak pengajaran...

So tengok saja..

3 comments:

  1. Suke citer ni..best =]=]=]

    ReplyDelete
    Replies
    1. sry entryy merah i xbuat lagi..

      Delete
  2. done...
    http//:dayangkuabdah.blogspot.com/
    jgn lpe follow ea :)

    ReplyDelete