Mar 18, 2018

Future, Love & Life



Assalamualaikum semua, barangkali lama sungguh tak buat entry kan? How your life? Better or worse? 
Hari nie aku nak cerita 3 point penting iaitu Future, life & Love. 3 benda nie berkait rapat ini kerana sebagai manusia kita tak boleh lari dari 3 benda nie.


 




Life..


Sedarkah anda bahawa kehidupan anda ada pasang surutnya? Dalam erti lain ada masa anda gembira dan ada masa anda kecewa. Gembira dan keceawa nie lumrah kehidupan. Kalau orang tua, depa akan kata “ Pakcik dah rasa asam garam dulu sebelum anak-anak. Terpikir tak? Kenapa orang tua berkata bergitu? Kerarna mereka ini dah banyak lalui frasa-frasa kehidupan. Dari Bayi, Remaja, Dewasa, Berumah tangga dan Tua.. Mati tu, aku tak boleh kata lah, sebab belum merasai mati, hampir mati itu ada. Banyak kawan-kawan disekeliling anda merai kehiudpan itu sendir.. Frasa kehidupan akan bermula selepas kau tamat belajar.



Disitu kau akan tahu erti kehidupan, betapa susahnya nak jadi manusia di dunia nie. Yelah, nak cari kerja, lepas tu bayar hutang belajar dan bila dah ada kerja.. Mulut2 makcik bawang plak mngata kenapa tak kawin2 lagi.. Payah kan nak menjawab soalan ini? Bak kata trainer aku semasa di di SAPURAA KENCANA. “ Today, saya sudah hampir Berjaya dengan task yang diberikan, tetapi esok lusa mungkin saya akan gagal. Sebabnya setiap ujian, lain2 markahnya.. Macam sama dalam ujian SPM kan?

Future.



Yang nie payah sikit nak cita, lain orang lain dia pnya future. Tapi banyak aku belajar dr sini bila attend one program RS. Kita sebagai manusia perlu ada vision board kita sendiri. Supaya kita dapat achieve apa yang kita nak pada masa hadapan. Tapi ini juga terletak pada Yang MAHA ESA.. kita hanya merancang, Allah yang tentukan.

Macam aku sendiri, aku ada benda yang akan aku achieve dan akan juga kecundang jua akhirnya. Sebabnya… jalan2 kehidupan itu tak semestinya indah.. Awang yang gelap akan bagi sinar kepada rumput2,haiwan dan juga manusia. Nampak tak? Ianya berkait dengan kehidupan.. ini belom masuk point love lagi.

Yang penting We Must Have Clear Vision In Order To Achieve okay gais?

Love.

L O V E, atau dalam Bahasa dipangil cinta.. Cinta pun ada frasa nya tersendiri.. Masihkah kau ingat dulu time nak melangkah kea lam dewasa kita lalui alam remaja..? haa, time alam remaja tu adalah cinta cinta yang boleh di ungkapkan CINTA MONYET. Frasa nie, dimana Nampak orang bercinta, kita pun nak sibuk bercinta. Wahal, erti CINTA itu kita pun taktahu, main sebat je.. Asal boleh..

Lepas cinta monyet, CINTA DEWASA.. Cinta dewasa nie buat kita kadang2 takut nak bercinta. Sebabnya kat cinta dewasa nie kita jumpa macam2 orang yang hanya nak bercinta ats kepentingan kita.Ada aku tgk, tak ramai yg Berjaya dalam frasa nie, ada kecewa berduka lara dan ada juga yang bahagia. Kat sini kita belajar erti cinta sebenar. Jumpa orang yang sepatutnya bukan mudah weii.. tu ada yg masih membujang smpai sekarang. Paling sedihnya bila, segala effort kau tak dihargai.. ramai kecundang lalu kecewa. Tapi semua ada harapan untuk Berjaya dalam frasa nie, cumanya masa belum sesuai..

Wrong person, wrong time,


Setiap manusia tu, pasti ada pasangannya, kalua tak jumpa kat dunia.. Insyallah jumpe kat akhirat. Cuma masanya akan tiba cepat atau lambat.. Tapi kita nie sebagai manusia, selalu mengharapkan seseorang akan jatuh cinta dengan kita. Itu salah sama sekali, sebab, cinta yang hakiki adalah CINTA ILLAHI…




Mufti Ismail Menk
“You’re stronger than you think. Every battle you’ve fought, every scar and wound, every stumble and fall-they’re all made you into who you are today. So take on everything that comes your way calmly with quite confident. The Almighty won’t give you more than you can bear”









Jan 1, 2018

Chapter 365 of 365 2017



Assalamualaikum,

Bersua kembali di chapter 1 of 365 2018... Kali ini aku nk #throwback apa yang berlaku semasa di tahun 2017..

First of all, aku nak ucapakan Tahniah kepada diri sendir kerana sudah melalui fasa-fasa kesusahan dan sekarang masih diuji hingga akhir hayat.

Aku masih ingat lagi trainer aku semasa berkhimat dengan sebuah syarikat Oil and Gas terkemuka di Malaysia... iaitu SKBP..

"Saya sudah melalui ujian kehidupan saya dan sehingga kini masih di uji... dan saya harap anda semua akan cekal hati dan berpaut pada Tuhan anda masing2.. " Trainer aku nie seorang India yang beragama Hindu kalau tak silap aku... Ayat itu juga secara dasarnya memberi kesan kepada aku..

January 2017...

Pada fasa ini, aku masih ingat lagi aku melalui saat2 getir dimana sibuk mengupdate resume untuk mencari perkerjaan lain.. Hampir putus asa juga dan tetap berusaha untuk majukan diri. Pada masa yang sama, time besday aku, tiada yang special hanya biasa2 sahaja.. Sahabat setia aku iaitu AH telah membawa aku untuk menyambut besday di HUMBLE CHEf... sebab besday ini mmg aku sendri lupa yg sebenarnye itu besday aku... teruk betul..




Febuary 2017...




Opportunities are like sunrises. If you wait too long, you miss them. 
Qoutes by William Arthur Ward #sunrise
#sunset #working #wednesday#motivationalquotes #motivation. Yang nie tak ada apa sangat


March 2017,



Setelah hampir sebulan Iv di Sebuah Syarikat terkemuka di Malaysia. Aku diberi peluang sekali lagi untuk berkerja diluar bidang yang aku ceburi.. iaitu TIB.. Pada awalnya, aku tak expect akan dapat peluang nie.. sebabnya, iv kelaut.. mmg tak tahu apa2 langsung.. Alhamdullialh sehingga pengakhiran 2017 masih lagi bekerja di sini...


Dan pengharapan aku bagi tahun 2018 nie, apa yang dirancang berjalan dengan lancar dan sukses hendaknya.. Itu pun bukan hasil usaha aku sendiri... Ini semua adalah di susur atur oleh Pencipta kerna dia Maha mengetahui apa yang dihadapan kita dan dibelakang kita.


DECember 2017



Tahun nie antara tahun yg best, sbbnya aku telah capai wishlist aku pada 2015.. Buka. Senang wei... But Tahniah for me... Yahoooo

Misi 2018...

1. Get Fit
2. Knowledge as many as can
3. Insyallah married
4. Outdoor game yng mencabar minda- SKYPARK
5. Branch Head-
6. More +++





Kita akan diberi peluang untuk berjaya jika kita beri sesuatu peluang itu untuk kita sendiri..






Jun 29, 2017

SELF-DISCIPLINE


Life teach you, that you’re capable
Life teach you about you not good enough
Life teach you about, this is possible

For example, cuba tengok MAA fighter, dalam minda dia hanya bermain dua perkataan..
AKu boleh kalahkan dia, keep moving until knock down, keep punching…. Keep and keep…
Everting just in your mind, walaupun ada suara2 kegelapan yang mengatakan “kau lemah, kau tak boleh kalahkan dia, dia kuat, dia juara”
You just believe in yourself and keep moving… until one day you will success..
Before that, you must have Self-discipline
Here, I just want to share 4 point that can teach your mind to have Self-discipline.
Wanting to be champion and wanting to be champion with capable extraordinary person

MAJOR DREAMS


Make you’re emotional connect… do this step every morning
-          Emotional engage each morning of your life
-          Think about your dreams, future and become the better person.
-          Keep teach your mind, you can do it… even just a simple job or work

DO YOUR WORK FIRST


Make a list of the day, what comes first and settle it
-          Pray when the times is Come
-          Do some workout every morning
-          Do my work and I will learn for it.. (keep in your mind)
Not easy, but you need to train yourself…
It not over, until I WIN
It not over, until I get THROUGH
It not over, until I get want I WANT


SCHEDULE


Make a schedule every day, do like this to train yourself for better future…
You will know where important comes first and block your TIME for REST day
-          Give time to REST, Shopping & TRAVEL


SOCIAL REWARD


As a human being, we love to Reward for something.
Give social Reward to yourself and your friend. Because this can motivate yourself and can give positive impact to your mind.


Jun 24, 2017

Middle of the year 2017.



Assalamualaikum para pembaca yang dihormati,

Tahun seling berganti,
 Kehidupan masih begini,
Mencari redha Ilahi,
Itu sudah pasti…



Rasanya ini tahun yang agak  mencabar bagi diary kehidupan aku. Setelah banyak perit, suka dan duka yang aku hadapi sepanjang menjadi seorang insan.



Allamdulillah tahun yang lepas menjadi titik pengajaran dalam kehidupan aku, banyak salah silap dan banyak juga diberi peluang untuk bernafas di bumi Nya ini.



Setiap hari merupakan hari yang baru bagi aku, dan juga azam yang baru. Setelah diperhatikan hampir 2 tahun tidak active di blog.

Dalam bidang kerjajaya pula, aku lagi sebulan nak habis probation Hehehe..
Nekad aku, dapat je permanent, ingin melamar seorang gadis dan berkahwin dengan dia lalu mebina empire yang di gelar Empire Keluarga.

Insyallah....







Dec 5, 2016

Lumrah Hidup


Sabtu

5.30am
Pabila cuaca yang sejuk mencengkam tubuh dan memaksa diri untuk mencari pelinndungan selimut bagi menghangatkan badan.

6.00am
Masih dikatil dan berselimut dengan cuaca yang sayu dan dinggin. Dalam fikiran aku, berbahagi sama da mahukan kerja atau mahukan tido.. Dan aku memilih untuk pergi kerja..

10.30am
Setibanya kaki di Bandar Metropolitan lalu aku disajikan dengan Nasi Lemak Pak Hassan yang berdekatan dengan tempat aku mengambil Ilmu dahulu.  Iaitu UNIKL di Hati aku..



11.00am
Setalah masuk ke opis, aku terima dua panggilan dari dua orang sahabat. Satu dari Abu, seorang sahabat dan teman bermain bola dahulu kala. Dia meminta aku untuk menjadi Saksi bagi hari penikahannya nanti. Dan aku menjawap Okay… panggilan kedua pula dari sahabat juga yang pernah robek hati.. DIa berkata dia akan berkahwin pada this week iaitu pada 9-10dec ni. Dan dia akan pulangkan cincin pertunanga aku yang tak nyata di Alam Melayu tetapi nyata di sisi Agama. Cincin itu aku beli time aku buat double kerja sebab nak merealisasikan impian berumah tangga.. tapi dulu lah.

3.00pm
Jam sudah masuk pukul 3petang aku ada janji dengan abah nak bawak dia jalan,tapi awal lagi.. lalu aku membawa diri ke KL sentra (NU sentral ) Aku sendiri tak tahu kenapa aku pergi kesana.. Barang kali inginkan masa untuk keseorangan dan melihat gelagat manusia yang buta akan CInta. Tempat yg biasa aku lewati adalah H&M, dan MPH.. Bayak habiskan masa di MPH.. Bermodalkan langkah memenuhi minda dengan ILmu…

Masa Depan..
Aku cuma berharap pada Illahi, bukanya pada Manusia



Dec 7, 2015

Ini Terlalu Sukar

Assalamualikum,

Tajuk blog kali ini memang terlalu sukar untuk aku ungkapkan, Insyallah aku harap para pembaca tenang dan gembira membaca blog ini.

Terlalu sukar?


If I got locked away

And we lost it all today
Tell me honestly would you still love me the same?
If I showed you my flaws
If I couldn't be strong
Tell me honestly would you still love me the same?


Cerita ini berlaku beberapa tahun yang lepas (tak perlu tahu tahun apa). berkenalan melalui laman sesawang ataupun dikenali sebagai Laman Sosial iaitu Facebook. Siapa yang tahu aku dulu memang suka sangat Like gambar orang dan Add orang di Facebook. Dan ada satu hari tu, Friend dengan seseorang wanita... Kalau scroll balik adalah start conversation tahun 2012...dan kalau baca balik memang aku sendiri pun geli.. Hahahahah..

*Maklum lah aku Jahil memang muka tak malu..

Setelah berkawan begitu lama, yelah kejap hilang kejap ada..

Setelah berkawan begitu lama, aku pun decide untuk berjumpa face to face. Siap cakap kat mak abah lagi nak jumpa orang dan masa tu aku tengah study SHO (Safety and Health Officer)..

Pertemuan kami hanya 2kali sahaja (Tahun itu) dan aku ada juga bertanyakan kat dia hasrat untuk berkahwin dengan dia, Tetapi kena Reject, dan masa tu jugak dia ada bagi num family dia call sebab nak menyatakan hasrat itu. Yang paling aku ingat sekarang.. Selepas 1 kali perjumpaan, Dia cakap Ok, kita tak tahu yang awak tu betul2 jodoh atau tidak dan apa kata kita buat Solat Istiqarah, Insyallah kalau ada tu maknanya jodoh kalau tak de tu... bukan jodoh untuk kita..



Dan setelah perjumpaan yang kedua kali... Akhirnya masing2 hilang... Bukan dia saja dengan aku sekali hilang.. Dan pada masa itu, aku cakap kat diri sendiri tak pelah tiada jodoh nak buat macam mana.. Sedih tu, ada jugak lah, tapi Itukan Allah SWT dah aturkan, kita sebagai manusia nie harus redha dan teruskan usaha... kena reject tu biasa..

Dalam tahun nie, Allah kan Maha Adil dan Maha Mengetahui apa yang dihadapan kita dan di belakang kita. kita kan makluk Allah.. Alhamdullilah, dapat berjumpa kembali dengan dia dan sekali lagi hasrat untuk membuat Si Dia menjadi Isteri tetapi ia masih samar-samar. Mungkin ada alasan yang kukuh dan yang tu aku tak boleh cerita kat sesiapa even kat Family sekali pun. Biar pendam :)..

Alhamdullilah setelah beberapa kali aku dengan rela hati pergi ke rumah Family dia di.... (rahsia) menyatakan kan hasrat sekali lagi. Dan family dia ok, baik . Family dia kata.. " Makcik dan Pakcik tak boleh nak bagi jawapan apa2, terpulang tuan punya badan" dan pabila parents dia kata macam tu aku dengan tabah dan positive diri berkata kat diri sendiri. "Insyalllah, ada jalannya"  bertapa positive energy menusuk kalbu..

Dan kini mungkin dia akan menghilang lagi, atas sebab-sebab yang tertentu (Korunk tak perlu tahu, kan aku dah cakap Rahsia)..

So I'm gonna love you
Like I'm gonna lose you
I'm gonna hold you
Like I'm saying goodbye

Insyallah, aku macam biasa lah akan tetap menunggu dan harapkan yang terbaik jawapan dari Allah SWT dan dari kau juga... :)

I dun care about you past, 
past is already past,
but we can learn from that,
Now we need create the better Future for our-self...
I know it hard, but we can Yes WE CAN....

*kalau kau baca blog ini, Alhamdullilah mesti kau ingat quote ini




















May 11, 2015

Sakit Tolong Pergi Jauh

Assalamualaikum, semua..

Hari nie aku nak share beberapa cerita yang aku alami sendiri. Ceritanya begini, setelah beberapa bulan pindah dari HQ SKPB dan relocated ke Lumut under Sapurakencana Marine Sdn Bhd. Dalam 4 bulan ini, aku kerap jugak sakit tak tahu lah akibat dari apa.

Selepas first month (bulan Feb) relocated kat Lumut, aku disyakki Demam Denggi. Lama jugak turun naik dari Hospital Manjung ke Klinik Batu Arang dan Hospital Sg. buluh. Setelah 7 hari amik darah keluar masuk hospital. Akhirnya Doktor cakap Negetive (Bukan Denggi punca )

After third month di Lumut, kerap jugak Medical Certificate (MC), punca sakit2 dada, muntah2, dan tidak bermaya. Yang peliknya, benda nie terjadi apabila hendak ke tempat kerja. Bila pulang dari kerja, sihat je. Hmm, something wrong somewhere. Terpikir juga aku nak buat rawatan traditional. Setelah diamati dan dikaji selidik, aku disyaki kena SANTAU. Dan aku jugak takpercaya. Selalunya, santau nie, orang dengki, itu pasal dia bagi santau....