Jun 29, 2017

SELF-DISCIPLINE


Life teach you, that you’re capable
Life teach you about you not good enough
Life teach you about, this is possible

For example, cuba tengok MAA fighter, dalam minda dia hanya bermain dua perkataan..
AKu boleh kalahkan dia, keep moving until knock down, keep punching…. Keep and keep…
Everting just in your mind, walaupun ada suara2 kegelapan yang mengatakan “kau lemah, kau tak boleh kalahkan dia, dia kuat, dia juara”
You just believe in yourself and keep moving… until one day you will success..
Before that, you must have Self-discipline
Here, I just want to share 4 point that can teach your mind to have Self-discipline.
Wanting to be champion and wanting to be champion with capable extraordinary person

MAJOR DREAMS


Make you’re emotional connect… do this step every morning
-          Emotional engage each morning of your life
-          Think about your dreams, future and become the better person.
-          Keep teach your mind, you can do it… even just a simple job or work

DO YOUR WORK FIRST


Make a list of the day, what comes first and settle it
-          Pray when the times is Come
-          Do some workout every morning
-          Do my work and I will learn for it.. (keep in your mind)
Not easy, but you need to train yourself…
It not over, until I WIN
It not over, until I get THROUGH
It not over, until I get want I WANT


SCHEDULE


Make a schedule every day, do like this to train yourself for better future…
You will know where important comes first and block your TIME for REST day
-          Give time to REST, Shopping & TRAVEL


SOCIAL REWARD


As a human being, we love to Reward for something.
Give social Reward to yourself and your friend. Because this can motivate yourself and can give positive impact to your mind.


Jun 24, 2017

Middle of the year 2017.



Assalamualaikum para pembaca yang dihormati,

Tahun seling berganti,
 Kehidupan masih begini,
Mencari redha Ilahi,
Itu sudah pasti…



Rasanya ini tahun yang agak  mencabar bagi diary kehidupan aku. Setelah banyak perit, suka dan duka yang aku hadapi sepanjang menjadi seorang insan.



Allamdulillah tahun yang lepas menjadi titik pengajaran dalam kehidupan aku, banyak salah silap dan banyak juga diberi peluang untuk bernafas di bumi Nya ini.



Setiap hari merupakan hari yang baru bagi aku, dan juga azam yang baru. Setelah diperhatikan hampir 2 tahun tidak active di blog.

Dalam bidang kerjajaya pula, aku lagi sebulan nak habis probation Hehehe..
Nekad aku, dapat je permanent, ingin melamar seorang gadis dan berkahwin dengan dia lalu mebina empire yang di gelar Empire Keluarga.

Insyallah....







Dec 5, 2016

Lumrah Hidup


Sabtu

5.30am
Pabila cuaca yang sejuk mencengkam tubuh dan memaksa diri untuk mencari pelinndungan selimut bagi menghangatkan badan.

6.00am
Masih dikatil dan berselimut dengan cuaca yang sayu dan dinggin. Dalam fikiran aku, berbahagi sama da mahukan kerja atau mahukan tido.. Dan aku memilih untuk pergi kerja..

10.30am
Setibanya kaki di Bandar Metropolitan lalu aku disajikan dengan Nasi Lemak Pak Hassan yang berdekatan dengan tempat aku mengambil Ilmu dahulu.  Iaitu UNIKL di Hati aku..



11.00am
Setalah masuk ke opis, aku terima dua panggilan dari dua orang sahabat. Satu dari Abu, seorang sahabat dan teman bermain bola dahulu kala. Dia meminta aku untuk menjadi Saksi bagi hari penikahannya nanti. Dan aku menjawap Okay… panggilan kedua pula dari sahabat juga yang pernah robek hati.. DIa berkata dia akan berkahwin pada this week iaitu pada 9-10dec ni. Dan dia akan pulangkan cincin pertunanga aku yang tak nyata di Alam Melayu tetapi nyata di sisi Agama. Cincin itu aku beli time aku buat double kerja sebab nak merealisasikan impian berumah tangga.. tapi dulu lah.

3.00pm
Jam sudah masuk pukul 3petang aku ada janji dengan abah nak bawak dia jalan,tapi awal lagi.. lalu aku membawa diri ke KL sentra (NU sentral ) Aku sendiri tak tahu kenapa aku pergi kesana.. Barang kali inginkan masa untuk keseorangan dan melihat gelagat manusia yang buta akan CInta. Tempat yg biasa aku lewati adalah H&M, dan MPH.. Bayak habiskan masa di MPH.. Bermodalkan langkah memenuhi minda dengan ILmu…

Masa Depan..
Aku cuma berharap pada Illahi, bukanya pada Manusia



May 11, 2015

Sakit Tolong Pergi Jauh

Assalamualaikum, semua..

Hari nie aku nak share beberapa cerita yang aku alami sendiri. Ceritanya begini, setelah beberapa bulan pindah dari HQ SKPB dan relocated ke Lumut under Sapurakencana Marine Sdn Bhd. Dalam 4 bulan ini, aku kerap jugak sakit tak tahu lah akibat dari apa.

Selepas first month (bulan Feb) relocated kat Lumut, aku disyakki Demam Denggi. Lama jugak turun naik dari Hospital Manjung ke Klinik Batu Arang dan Hospital Sg. buluh. Setelah 7 hari amik darah keluar masuk hospital. Akhirnya Doktor cakap Negetive (Bukan Denggi punca )

After third month di Lumut, kerap jugak Medical Certificate (MC), punca sakit2 dada, muntah2, dan tidak bermaya. Yang peliknya, benda nie terjadi apabila hendak ke tempat kerja. Bila pulang dari kerja, sihat je. Hmm, something wrong somewhere. Terpikir juga aku nak buat rawatan traditional. Setelah diamati dan dikaji selidik, aku disyaki kena SANTAU. Dan aku jugak takpercaya. Selalunya, santau nie, orang dengki, itu pasal dia bagi santau....


Stop pasal santau itu, masuk bulan ke 4, minggu lepas aku dikerjakan ke KPJ akibat dari OGDS . Mari kita tengok result nya..



Doktor nasihatkan, no more minuman gas, no more makan pedas2 dan no more makan benda masam2... Kena pantang dalam dua tiga bulan nie... nak tahu lebih lanjut folow instagram, @_klohman

Itu sahaja, Assalamualaikum...



SELF-DISCIPLINE

Life teach you, that you’re capable Life teach you about you not good enough Life teach you about, this is possible For example, ...